Lezingen door Marina in het seizoen 2023 -2024

Brueghel: de familiereünie.
Lezing geïnspireerd op de tentoonstelling in het Noord-Brabants Museum tot en met 7 jan. 2024. 

Pieter Brueghel de Oude (ca. 1525-1569, Boerenbruiloft, ca. 1567-68. Kunsthistorisches Museum, Wenen

Tot en met 7 januari biedt het Noord-Brabants Museum een podium aan Pieter Brueghel de Oude èn familie. Van het midden van de 16e eeuw tot 1700, drukten de Brueghels hun stempel op de schilderkunst van hun tijd. Het talent van de aartsvader van boerenbruiloften en humoristisch verbeeldde spreekwoorden werkte in vier navolgende generaties door. Zijn kinderen Pieter Brueghel de Jonge en Jan Brueghel de Oude gaven het gen door aan hun zonen Jan Brueghel de Jonge en Pieter Brueghel III, die dit op hun beurt ook weer deden. Begint het u al te duizelen? Geen nood; een overzichtelijke stamboom verduidelijkt de vele vertakkingen.    

Dat achter elke succesvolle man een vrouw staat wordt tegenwoordig steeds meer erkend. In deze tentoonstelling treden de tot voor kort onzichtbare Brueghelvrouwen voor het eerst uit de coulissen. De bezoeker maakt kennis met de stammoeder Mayken Verhulst, die zelf ook niet onverdienstelijk schilderde. De expositie biedt eveneens aandacht aan de historische context. Welke invloed had de ‘ontdekking’ van de Nieuwe Wereld en de daarmee samenhangende wereldhandel op hun werk?

Lezingen bij de tentoonstelling over Brueghel: de familiereünie.
Woensdagochtend,  25 oktober,      10.00 uur Cultuurhoek, Driebergen
Vrijdagochtend,        27 oktober,      10.00 uur Oosterkerk,    Zeist
Donderdagavond       9 november, 20.00 uur Oosterkerk,    Zeist

Inschrijven kan hier

La Grande Bleue De Méditerranée 
Lezing geïnspireerd op de tentoonstelling in Singer Laren. (12 september – 7 januari 2024).

Leo Gestel, Berglandschap (Mallorca), 1914. Doek, 70 x 100 cm, Singer Laren (Collectie Nardinc)

De schilderachtige kusten van de Middellandse zee trekken vanaf de late 19e eeuw behalve welgestelde overwinteraars ook kunstenaars aan. De eilanden Mallorca, Corsica en Capri zijn bij hen eveneens geliefd. Niet alleen Franse kunstenaars, maar ook de Nederlanders Leo Gestel, Barthold Jongkind, Jan Sluijters, Jan en Charley Toorop, Kees van Dongen e.a. worden bekoord door het zuidelijke licht, de heldere kleuren en de azuurblauwe waterspiegel van La Grande Bleue. De daarop geïnspireerde vernieuwende composities gedaan in realistische, impressionistische en fauvistische stijl worden tot begin januari in Singer Laren getoond. Naast de genoemde Nederlanders ziet de bezoeker werk van Franse, Italiaanse, Spaanse en Belgische tijdgenoten als Gustave Courbet, Claude Monet, Adolphe Monticelli, Raoul Dufy, Pierre Bonnard, William Degouve de Nuncques en anderen.

Lezingen bij de tentoonstelling La Grande Bleue De Méditerranée 
Donderdagavond   23 november,  20.00 uur Oosterkerk, Zeist.
Woensdagochtend  29 november, 10.00 uur  Cultuurhoek, DriebergenVrijdagochtend,  1 december, 10.00 uur Oosterkerk,  Zeist

Inschrijven kan hier

De Kinderen van de Haagse School
Lezing geïnspireerd op de tentoonstelling in Panorama Mesdag (16 december – voorjaar 2024).      

Jozef Israels, Kinderen der Zee, doek 50 x 70 cm. Rijksmuseum, Amsterdam

In deze tentoonstelling in Panorama Mesdag wordt deze winter de leefwereld van 19e -eeuwse kinderen belicht, zoals bezien door de ogen van de leden van de Haagse school. Getuige het bijwerk in de portretten die hun vaders van hen maakten, hadden de spruiten van deze schilders het heel wat beter dan hun arme generatiegenoten. De werkende jeugd werd niet zoet spelend of musicerend geportretteerd. Zij werden vereeuwigd als meid, boerenknechtje of begeleider van ezelritjes op het strand, dat er in werken van Isaac Israëls lieflijker uitziet dan de werkelijkheid.   

De liefdevol gecomponeerde portretten van hun eigen kroost waren niet voor de markt gemaakt. In scènes uit het alledaagse leven van arme landarbeiders, vissers en hun kinderen vonden de schilders van de Haagse School onderwerpen, die wegens de emotionele -in onze ogen wat melodramatische- lading goed verkochten.

Ook al leerden wij op de Middelbare School dat het Kinderwetje van Van Houten verandering in de regels rond kinderarbeid bracht: de realiteit was zoals duidelijk wordt in deze expositie, evenwel anders. De wet bepaalde alleen dat kinderen ouder dan 12 jaar moesten zijn om in een fabriek te werken, over ander werk ging het niet.

Lezing bij tentoonstelling: De Kinderen van de Haagse School
Woensdagochtend, 28 februari 10.00 uur in de Cultuurhoek, Driebergen
Vrijdagochtend, 1 maart 10.00 uur in de Oosterkerk Zeist
Donderdagavond, 7 maart 20.00 uur in de Oosterkerk Zeist

Inschrijven kan hier

Frans Hals. Overzichtstentoonstelling
Lezing geïnspireerd op de tentoonstelling in het Rijksmuseum (16 februari – 9 juni 2024).      

Frans Hals, Huwelijksportret Isaac Massa en Beatrix van der Laan. Rijksmuseum Amsterdam

Na succesvolle tentoonstellingen over de Late Rembrandt (2019) en Johannes Vermeer (2023) wordt Frans Hals (1582-1666) vanaf 16 februari met een groot overzicht in het Rijks geëerd. In samenwerking met de Londense National Gallery en het Frans Hals Museum worden meer dan vijftig werken uit wereldwijde topcollecties getoond. Ook deze expositie belooft een onvergetelijke ervaring te worden. Met welk superlatief zal directeur Taco Dibbets deze blockbuster nu weer aanprijzen? A once in a lifetime experience en Now or Never zijn al vergeven!

De bezoeker krijgt de unieke kans om Frans Hals meesterlijke toets van heel dichtbij te bezien. De bewondering voor zijn werk die -we kunnen ons dat nu nauwelijks meer voorstellen- in de loop van de 18e eeuw was weggezakt, kreeg in de 19e eeuw een nieuwe impuls. De schilderijen van Frans Hals zetten talloze Franse impressionisten in vuur en vlam. Toen kunstenaars als Monet, Manet e.a. de losse, schetsmatige toets van Frans Hals in het pas geopende Stedelijke museum van Haarlem zagen, herkenden zij in hem een geestverwant: …’ Mais Frans Hals, c’est un moderne!’

In de tentoonstelling Frans Hals en de Modernen besteedde het Frans Hals Museum aandacht aan dit aan dit specifieke aspect; in het Rijks wordt zijn hele oeuvre gepresenteerd.  

Lezingen bij de tentoonstelling Frans Hals. Overzichtstentoonstelling             Vrijdagmorgen,         22 maart, 10.00 uur Oosterkerk,  Zeist
Woensdagochtend,  27 maart,  10.00 uur  Cultuurhoek, Driebergen
Donderdagavond    11 april,      20.00 uur  Oosterkerk, Zeist.

Inschrijven hier

Julius Caesar, veldheer, staatsman en minnaar…

                Lezing door Drs. Marina Marijnen in de Oosterkerk

Tot eind maart vertelt Museum H’ART (voorheen Hermitage) het levensverhaal van Julius Caesar (100 – 44 v. Chr.). Zijn boek De Bello Gallico verschaft veel informatie over zijn wapenfeiten en de door hem veroverde gebieden. Caesar was niet alleen op militair en zakelijk gebied succesvol, maar ook in de liefde. Via pillow-talk kwam hij heel wat over zijn tegenstanders te weten… Hij veroverde zelfs het hart van de Egyptische koningin Cleopatra! In deze lezing belicht Marina de vele kanten van deze interessante historische figuur en zijn tijd.  

 Vrijdagochtend               29 september 10.00 uur, Oosterkerk Zeist

 Donderdagavond             5 oktober       20.00 uur, Oosterkerk Zeist

 Woensdagochtend         27 september 10.00 uur, Cultuurhoek Driebergen

Info & aanmelden:  www.uitdekunstmarina.nl of marina.marijnen@gmail.com  

                                                  

Geverifieerd door MonsterInsights