Lezingen door Marina in het seizoen 2024 -2025

Wassily Kandinsky, Mit dem Schwarzen Bogen, 1912. Entre Pompidou, Paris.

Lezing bij Wassily Kandinsky, Museum H’ART 19 juni tot en met 10 november

Het fascinerende werk van Wassily Kandinsky (1866-1944), de man die de zichtbare wereld in abstracte beelden vertaalde is tot november in Museum H’ART te zien.
Evenals zijn eveneens abstract werkende tijdgenoot Piet Mondriaan (1872-1944) begon Kandinsky zijn carrière met figuratief werk. In de tentoonstelling Frisse Wind in Singer Laren zag ik onlangs een verrassend Schevenings strandgezicht van zijn hand. In 2010 was Kandinsky voor het laatst in ons land te zien. Het (toen nog) Haagse Gemeente Museum presenteerde de sprankelende tentoonstelling Kandinsky en Der Blauwe Reiter, waarin ook geestverwanten als Franz Marc, Gabriele Münter, August Macke en Alexej von Jawlensky werden getoond.

In de expositie die in samenwerking met het Centre Pompidou tot stand kwam, zijn zij ook weer vertegenwoordigd. De nadruk ligt Kandinsky’s expressieve, kleurrijke werken die tijdens de eerste decennia van de twintigste eeuw ontstonden. In deze lezing volgen we Kandinsky’s weg naar abstractie. Interessant ter voorbereiding op- of ter verdieping na je bezoek aan de tentoonstelling.  

Woensdag 25 september 10.00 – 12.00 uur
Cultuurhoek Driebergen.
Kosten € 16,50. Aanmelden: www.uitdekunstmarina.nl

Maarten van Heemskerck, Zelfportret met het Colosseum te Rome, 1553. The Fitzwilliam Museum Cambridge

Lezing Maarten van Heemskerck bij gelijknamige tentoonstelling in het Frans Hals Museum e.a. 17 september 2024 -19 januari 2025

Na blockbusters over Rembrandt, Vermeer en Frans Hals gaan we met de minder bekende zestiende -eeuwse Maarten van Heemskerck (1498-1574) verder terug in de tijd. Het Frans Hals Museum, Teylers- en het Stedelijk Museum in Alkmaar tonen elk een hoofdstuk uit zijn omvangrijke oeuvre.

In navolging van zijn leermeester Jan van Scorel (1495-1562) reisde Van Heemskerck in de vroege 16e eeuw naar Italië. Daar bestudeerde hij de kunst van Leonardo (1452-1519), Michelangelo (1475-1564) en Rafael (1483-1520). Bij thuiskomst introduceerde hij de vormentaal van de Italiaanse Renaissance in Nederland. In van Heemskercks werk ontdek je invloeden van genoemde meesters en echo’s van de destijds herontdekte Torso Belvedère en de Laocoöngroep. 

Zijn Zelfportret verraadt zijn fascinatie voor de Romeinse Oudheid. Bijna vijf eeuwen geleden vereeuwigde hij zichzelf tegen het decor van het Colosseum. Met zijn korte kapsel en volle baard zou hij als hipster avant-la- lettre vandaag de dag geen gek figuur slaan!  

Benieuwd naar leven en werk van deze belangrijke 16e -eeuwse kunstenaar? Kom dan naar mijn lezing.

Woensdag 23 oktober 10.00 – 12.00 uur.
Cultuurhoek Driebergen
Kosten € 16,50. Aanmelden: www.uitdekunstmarina.nl

Claude Monet, Papaverveld (Champ de coquelicots), 1881. Doek. Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam.

Lezing bij Vive l’impressionnisme! Topstukken uit Nederlandse collecties is van 11 oktober 2024 t/m 26 januari 2025 te zien in het Van Gogh Museum      

Vindingrijke conservatoren ontdekken steeds weer een aanleiding voor een jubileumtentoonstelling. Vorig jaar vierde het Van Gogh Museum haar vijftigjarig bestaan. Dit najaar is het ook weer feest. Met de tentoonstelling Vive l’Impressionnisme wordt herdacht dat de stroming 150 jaar geleden werd ‘uitgevonden’.

Nou ja, uitgevonden… In 1872 schilderde Claude Monet met enkele schetsmatige penseelstreken een onorthodoxe impressie van de Le Havre tijdens zonsopkomst. Op een tentoonstelling in 1872 trok het werk nogal wat bekijks. Tegenwoordig zijn de laat 19e -eeuwse modernisten populair, maar destijds brachten de vlot gepenseelde momentopnames het publiek, gewend aan schilderijen in academische trant, in verwarring.

Gevraagd naar de titel van het schilderij zou Claude Monet geantwoord hebben: noem het maar Impression soleil Levant. Kunstcriticus Louis LeRoy omschreef de werken van Monet en zijn geestverwanten daarna als het werk van de impressionisten. Dat was niet als compliment bedoeld!   

Woensdag 11 december 10.00 – 12.00 uur.
Cultuurhoek Driebergen
Kosten € 16,50. Aanmelden: www.uitdekunstmarina.nl

Rembrandt van Rijn, Minerva in haar studeerkamer, 1635, The Leiden Collection


Lezing bij Rembrandt en tijdgenoten. Museum H’ART van april tot en met augustus 2025

Ook de curatoren van Museum H’ART grijpen een jubileum aan voor een grote tentoonstelling. In 2025 viert de stad haar 750-jarig bestaan. Reden voor een feestelijke expositie, waarin aandacht wordt besteed aan leven en werken in de zeventiende eeuw. Over de vraag hoe je dit onderwerp het best kunt illustreren hoefden zij niet lang te denken: met werk van Rembrandt (1606-1669) en tijdgenoten. Bij gebrek aan een eigen collectie werd wederom contact gezocht met de verzamelaar Dr. Thomas S. Kaplan, eigenaar van The Leiden Collection. De naam van deze verzameling verwijst naar de geboortestad van zijn favoriete kunstenaar, van wie hij maar liefst zeventien schilderijen bezit. Met werk van Rembrandt en tijdgenoten komt de zeventiende eeuw in de Museumzalen aan de Amstel dit voorjaar tot leven. 

Waarschijnlijk woensdag 23 april 10.00 – 12.00
Cultuurhoek Driebergen
Kosten € 16,50. Aanmelden: www.uitdekunstmarina.nl

Geverifieerd door MonsterInsights