Lezingen in Zeist en Driebergen bij actuele tentoonstellingen 2019 – 2020

Suriname 45 jaar onafhankelijk  – Nieuwe Kerk  oktober 2019 tot februari 2020 (precieze data van de expositie volgen nog).

Volgend jaar op 25 november 2020 is het feest in Suriname. Dan is de republiek 25 jaar onafhankelijk. Met deze jubileum tentoonstelling presenteert de Nieuwe Kerk een voorproefje van deze herdenking.  Aan de hand van landkaarten, prenten, schilderijen, boeken en documenten wordt een historisch beeld geschetst van de rijke geschiedenis van Suriname. Ook de flora en fauna en de historische binnenstad van Paramaribo, die sinds 2002 op de werelderfgoedlijst staat van Unesco komen aan bod. Naast de oorspronkelijke bewoners, de indianen, wordt aandacht besteed aan de (her)komst van andere  bevolkingsgroepen. Voor het werk op de plantages werden tot in de 19e eeuw vele zwarte arbeidskrachten naar Suriname verscheept. Deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis wordt naast objecten en geschreven bronnen toegelicht met oral history.  Na afschaffing van de slavernij werden goedkope arbeidskrachten in Brits India, Java en China gerecruteerd. Zo is de  Surinaamse etnische smeltkroes ontstaan, waar bevolkingsgroepen van diverse komaf en religieuze gezindten, anders dan minister Stef Blok, vorig jaar ten onrechte beweerde, juist tolerant, vreedzaam en relaxed met elkaar omgaan:  ‘no spang’!

Oosterkerk Zeist, Woudenbergseweg 44, 3701 BC Zeist (ingang Laantje zonder eind): Vrijdagmorgen 15 november om 10:00 uur en donderdagavond 28 november om 20:00 uur.
Cultuurhoek Driebergen Engweg 14, 3972 JH Driebergen-Rijsenburg:
Woensdagochtend 20 november om 10:00 uur.

Hier inschrijven voor de lezing

Pieter de Hooch:  uit de schaduw van Vermeer  Prinsenhof Delft
11 oktober 2019 tot 16 februari 2020

Pieter de Hoogh, binnenplaats van een huis in Delft, 1658, National Gallery, Londen

Dit najaar is in ons land voor het eerst een overzichtstentoonstelling te zien van 17de-eeuwse genreschilder Pieter de Hooch (1629 – na 1684). De verstilde binnenhuisscènes van zijn Delftse collega Johannes Vermeer kent iedereen, maar de interieurstukken van Pieter de Hooch zijn bij het grote publiek iets minder bekend. Het Prinsenhof in Delft vindt het dan ook hoog tijd om hem uit de schaduw van zijn beroemdere collega te halen, want De Hooch’s werk doet niet onder voor dat van Vermeer!    
In deze expositie staan de schilderijen die Pieter de Hooch in Delft gemaakt heeft centraal. Dertig topstukken met afbeeldingen van zijn mooiste binnenplaatsen en interieurs keren vanuit musea in heel de wereld, terug naar de stad waar ze bijna 400 jaar geleden zijn geschilderd. Zoals Binnenplaats van een huis in Delft uit de Londense National Gallery en werken uit het Madrileense Museo Thyssen-Bornemisza, het Kunsthaus Zürich en de National Gallery of Art in Washington. Zelfs de Britse Royal Collection staat werk in bruikleen af. Ook Nederlandse musea lenen hun De Hoochs uit: het Mauritshuis, Museum Boijmans Van Beuningen, het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum, dat een grote verzameling De Hoochs bezit.

Hier inschrijven voor de lezing

Oosterkerk Zeist, Woudenbergseweg 44, 3701 BC Zeist (ingang Laantje zonder eind): Vrijdagmorgen 13 december om 10:00 uur en donderdagavond 19 december om 20:00 uur.
Cultuurhoek Driebergen Engweg 14, 3972 JH Driebergen-Rijsenburg:
Woensdagochtend 18 december  om 10:00 uur.     

Juwelen! –   Hermitage Amsterdam –   14 sept. – 15 maart 2020

In deze tweede jubileumtentoonstelling van de Amsterdamse Hermitage schitteren dit najaar sieraden en sierobjecten van Russische edellieden, tsaren en tsarina’s. Deze kleinoden, afkomstig uit één van de kostbaarste verzamelingen van de Hermitage, worden gepresenteerd door  de oorspronkelijke dragers. Het publiek ontmoet flamboyante tsarina’s als Elisabeth en Catharina de Grote, grootvorsten, maar ook prachtlievende vertegenwoordigers van adellijke families uit de negentiende en vroege twintigste eeuw. Zij lieten zich portretteren door toonaangevende schilders en droegen bij speciale gelegenheden schitterende japonnen en kostuums. Een keur aan welgekozen sieraden vormde de finishing touch van hun representatie. Juwelen onderstreepten identiteit en positie en fungeerden als show-off ten aanzien van smaak, afkomst en rijkdom.

Maar…. het is niet louter goud wat er blinkt. Soms ging achter de luisterrijke sieraden en versierselen een diepere betekenislaag schuil. De goede verstaander begreep de symbolische boodschap.

Deze Russische sieraden werden vervaardigd door toonaangevende Parijse ontwerpers als Boucheron, Cartier en de bekende hofleverancier Fabergé. De in de expositie getoonde sieraden weerspiegelen de mode van vier eeuwen: barok, rococo, classicisme, empire en art nouveau.

Oosterkerk Zeist, Woudenbergseweg 44, 3701 BC Zeist (ingang Laantje zonder eind). Donderdagavond 27 februari om 20:00 uur en vrijdagmorgen 21 februari om 10:00 uur.

Cultuurhoek Driebergen Engweg 14, 3972 JH Driebergen-Rijsenburg:
Woensdagmorgen 19 februari om 10:00 uur.

Hier inschrijven voor de lezing

Kunstenaarsportretten    – Van Gogh Museum februari – juni 2020

Vincent van Gogh, Zelfportret met verbonden oor, 1889, National Gallery, Londen

Gerangschikt rond het Portret van Vincent van Gogh met afgesneden oor uit de National Gallery, presenteert het Van Gogh Museum een keur aan kunstenaars portretten.
Een thematische tentoonstelling met bruiklenen uit heel de wereld. Zelfportretten, portretten van elkaar . Een thematische tentoonstelling met bruiklenen uit de hele wereld. Waarover binnen afzienbare tijd meer informatie uit het van Gogh Museum komt.

Oosterkerk Zeist, Woudenbergseweg 44, 3701 BC Zeist (ingang Laantje zonder eind): vrijdagmorgen 27 maart om 10:00 uur en donderdagavond 2 april om 20:00 uur.
Cultuurhoek Driebergen Engweg 14, 3972 JH Driebergen-Rijsenburg:
Woensdagmorgen 25 maart  om 10:00 uur.  

Hier inschrijven voor de lezing