Cursus ‘Beter kijken naar kunst’ ook in Driebergen.

Girl with Icecream Cone, 1963. Smithsonian Institute, Washington.

Cursus beter kijken naar Kunst door Drs Marina Marijnen in de Cultuurhoek in Driebergen.

Bij voldoende belangstelling op dinsdagavond 5, 12 en 19 maart. Aanvang 19.30 uur.

Herkent u dit: enthousiast stap je een museum binnen, maar na enkele zalen ben je al ontmoedigd? Veel gezien, maar niet alles begrepen; onbekend maakt immers onbemind.  Jammer, want er is in musea zoveel te ontdekken! Wanneer u beter beslagen op het kunstijs was gekomen, zou u dit waarschijnlijk heel anders hebben ervaren.

Altink na het bezoek
Jan Altink, Na het bezoek, 1925, Groninger Museum.

Deze cursus biedt een handreiking om beter te gaan kijken en zo de betekenis en de (verborgen) boodschap in een kunstwerk te herkennen. Uit een palet aan kunstwerken van verschillende periodes maakt u zelf een selectie. In groepjes van twee kijken we naar de materiële en ideële aspecten van de gekozen kunstwerken. Bij een schilderij stellen we de vraag is het geschilderd op doek of paneel, welke verf is gebruikt. Ook kijken we naar compositie en beeldmiddelen: kleur, lijn en perspectief. Wie was de kunstenaar en waaraan herken je zijn of haar werk? Was deze kunstenaar een eenling of wordt deze tot een stroming gerekend ?

Friedrich, chalk rocks, krijtrotsen
Caspar David Friedrich, Krijtrotsen op Rügen, 1818

Daarbij wordt ook naar de historische context gekeken. Wat zegt een kunstwerk over de ontstaanstijd? Had het werk een speciale functie; werd het gemaakt voor de vrije markt of voor een opdrachtgever?

En niet in de laatste plaats wat stelt het eigenlijk voor!We gaan op een interactieve manier met elkaar op zoek naar het verhaal achter het materiaal, zodat u meer kunt genieten van kunst, want dat mag!

 

Locatie:  Cultuurhoek, Enghweg 14, Driebergen

Data    :  5, 12 en 19 maart. Van 19.30-22.00 uur.

Prijs     :  €  59,95. Materiaal en koffie/thee inbegrepen.

Inschrijven kan hier: Inschrijfformulier